pondělí 27. července 2009

CDMA

Ráno v práci začíná hned dost divoce. Od Salvadora jsme dostali za úkol připravit během dvou dní strategii snížení zátěže na CDMA síti, protože dosavadní návrhy stojí jen obrovské peníze, ale nemají požadovaný efekt. Celé dopoledne probíhá workshop se zainteresovanými stranami a jeho výsledky jsou dost zajímavé. Původní plán přemigrovat zákazníky na 3G síť mohl sice znít jako dobrej nápad, ale ukázalo se, že náklady by byly v desítkách miliónů a ušetřili bychom pouze 15 procent provozu. Začali jsme se soustředit na složení provozu a z dat připravených pro migraci zákazníků jsme zjistili, že 3,5% zákazníků dokáže vygenerovat neuvěřitelných 50 procent provozu. Nikdo nechápal, jak je to možné. Vždyť tam je FUP na 2,8 GB. Ukázalo se, že FUP tam sice je, ale po 2,8GB jediné co se stane je, že peer to peer provoz spadne z 48kbps na 28kbps, ale z Radpidshare to například jede dál na plnej kotel. Navíc v noci se data počítají jen 1/5, takže tam jsou rekordmani co stáhnou téměř 300GB za měsíc. Na to, že to je mobilní síť to je fakt dost. Při miliónových nákladech na core síť to vychází, že nás tihle dobráci stojí desítky tisíc měsíčně a platí pouze 750 Kč.
Dalším problémem se ukázaly nové prodeje, kdy obchodníci stále primárně prodávají CDMA, místo aby nabízeli rychlejší a nové 3G, kde teď máme minimum zákazníků. Takže jsme se dohodli, že všechny data zpracujeme, analyzujeme náklady a přípravíme do zítra do odpoledene prezentaci s doporučenými kroky a jejich dopady.
Přípravou prezentace a sháněním podkladů jsme strávili celé odpoledne.
Doma se zase pečou perníčky na oslavu narozenin prcků. Koukáme na Futuramu a já potom připravuju výpočetní modely na ten CDMA projekt. Tím se bavím až do půlnoci, kdy jdu konečně spát.*

Žádné komentáře:

Okomentovat